Liberecká Photon Water se podílí na sanaci půdy kontaminované lindanem

  • Dceřiná společnost mezinárodní skupiny Photon Energy se účastní projektu LIFEPOPWAT, financovaného EU, s cílem zavést jedinečnou technologii Wetland+ do oblastí silně znečištěných lindanem.
  • V rámci projektu se společnost podílí na plném zavedení technologie Wetland+ v Hájku v České republice a je zapojena do návrhu pilotní technologie v lokalitě Jaworzno v Polsku.
  • Současně s projektem LIFEPOPWAT je Photon Water také součástí dalšího projektu, financovaného také EU, který mapuje přítomnost a likvidaci HCH a lindanu v celé EU.

Amsterdam, 20. července 2020 – Photon Energy N.V. (WSE: PEN, dále 'skupina') oznamuje, že Photon Water Technology s.r.o ('Photon Water' nebo 'společnost'), dceřiná společnost skupiny, která se věnuje vývoji a distribuci systémů na úpravu vody, zahájila projekční práce pro umístění unikátní technologie Wetland+ v lokalitě Jaworzno v Polsku v rámci mezinárodního konsorcia k realizaci projektu financovaného EU Inovativní technologie pro čištění pesticidy kontaminovaných vod pomocí mokřadů (LIFEPOPWAT).

Očekává se, že technologie založená na intenzivním výzkumu sníží hladiny HCH ve vodních tocích v blízkosti lokality. Lindan, druh HCH, byl v EU široce používán jako pesticid a lék na vši a svrab až do roku 2004, kdy byla zakázána jeho produkce a používání. Tato perzistentní organická znečišťující látka nicméně stále představuje pro obyvatele postižených oblastí vážné zdravotní riziko.

Polskou část konsorcia zastupuje Hlavní těžební ústav (pl. Główny Instytut Górnictwa) a město Jaworzno. Mezi účastníky konsorcia patří kromě Photon Water také Technická univerzita v Liberci (CZ), univerzita v Aarhusu (DK), SERPOL (FR) a česká státní společnost DIAMO (CZ). Projekt byl zahájen 1. ledna 2020 a jeho ukončení je naplánováno na 31. prosince 2023.

Současně s projektem LIFEPOPWAT je Photon Water také součástí dalšího projektu konsorcia, financovaného EU, který mapuje a zkvalitňuje znalosti o výskytu a likvidaci HCH a lindanu v EU. Společnost Photon Water je subdodavatelem společnosti Tauw BV, která projekt vede, a spolupracuje při inventarizaci oblastí kontaminovaných HCH v České republice a pomáhá jednomu z majitelů lokality kontaminované HCH při její správě.

„Účast Photon Water na těchto dvou projektech potvrzuje schopnosti našeho týmu napříč různými oblastmi, které zahrnují úpravu vody, vodní hospodářství i sanaci podzemních vod a půdy. Lindan je bohužel jednou z mnoha látek, které znečišťují životní prostředí a ohrožují naše zdraví. Prostřednictvím aktivit společnosti Photon Water jsme odhodlání přispět k řešení obrovského úkolu odstranit tyto rozsáhlé škody celosvětově,“ řekl generální ředitel Photon Energy Georg Hotar.

Photon Water, podnikající podle obchodním modelu skupiny Photon Energy, vyvíjí a dodává systémy pro čištění, sanaci a úpravu vody, jakými jsou ultrazvuková eliminace řas a membránové technologie. Dále společnost vyvíjí a poskytuje řešení pro kontaminovaná území podzemních vod a sanaci půdy, která jsou vhodná pro nejrůznější využití a cílí na hlavní enviromentální problémy v celosvětovém měřítku.

KONTAKT PRO MÉDIA

Martin Kysly
Photon Energy
T +420 774 810 670
martin.kysly@photonenergy.com

Používáním těchto stránek souhlasíte s užitím souborů cookies.

Rozumím

Join our Newsletter

The copy needed. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean euismod.

Amdgkas dkagd kaghd…

This site is protected by reCAPTCHA and the Google
Privacy Policy andTerms of Service apply.