Photon Energy podepsala O&M kontrakt na provoz a údržbu 100 MWp fotovoltaických elektráren v Polsku

28.11.2023
:

Amsterdam/Varšava/Praha – 30. listopadu 2023 – Společnost Photon Energy N.V. (WSE&PSE: PEN, FSX: A1T9KW) (dále jen „Photon Energy Group“ nebo „skupina“) oznamuje, že její polská dceřiná společnost Photon Energy Operations PL Sp. z o.o. podepsala kontrakt se švédským developerem obnovitelných zdrojů energie OX2 na zajištění kompletní podpory O&M pro dvě velkokapacitní elektrárny s celkovým instalovaným výkonem 100,19 MWp.

„Jsme poctěni a nadšeni, že jsme získali důvěru společnosti OX2, předního evropského hráče v oblasti obnovitelných zdrojů, a vnímáme to jako důležitý závazek i vyznamenání našeho přístupu k provozu a servisu velkokapacitních fotovoltaik. Jakožto poskytovatel služeb O&M máme za cíl poskytovat ta nejlepší řešení z hlediska rozsahu, odbornosti i hodnoty – což děláme díky týmu specializovaných techniků. Jsme odhodláni zajistit, aby elektrárny Rutki a Góra měly špičkovou provozuschopnost a výkon,“ uvedl Georg Hotar, generální ředitel Photon Energy Group.

A dále pokračoval: „Působení Photon Energy s vlastními O&M servisními týmy na pěti klíčových trzích CEE, ve spojení se 14 lety zkušeností, nás staví do jedinečné pozice, kdy můžeme poskytovat služby místním i mezinárodním investorům s fotovoltaickými aktivy na různých trzích. Naše spolupráce v oblasti O&M se společností OX2 je významným krokem k dosažení našeho cíle poskytovat do konce roku 2024 služby O&M pro 1 GWp fotovoltaik. S ohledem na pokračující růst instalovaného výkonu v Polsku, a očekávané zrychlení v Rumunsku a České republice v nadcházejících letech, vidíme významný potenciál dalšího růstu i do budoucna.”

pl-map-rutki-gora-1.png (90 KB)

Elektrárny se nacházejí ve městech Rutki a Góra, obě v okresu Opolí v Polsku. Smlouva byla uzavřena na počáteční období dvou let.

Tato smlouva představuje významný milník na konkurenčním polském fotovoltaickém trhu v rámci cíle společnosti rozšířit své globální portfolio O&M na 1,0 GWp do konce roku 2024. Divize O&M společnosti Photon Energy nyní provozuje a servisuje celkem více než 650 MWp instalované FV kapacity na svých klíčových trzích CEE a v Austrálii, přičemž několik dalších smluv je v jednání a očekává se, že budou uzavřeny do konce roku. V Polsku společnost v současné době provozuje a servisuje v rámci svého portfolia 267,5MWp FV aktiv externích zákazníků.

 

O Photon Energy Group

Photon Energy Group poskytuje řešení pro solární energii a čistou vodu po celém světě. Své služby v oblasti solární energie dodává prostřednictvím společnosti Photon Energy. Ta od svého založení v roce 2008 postavila a uvedla do provozu solární elektrárny s celkovou kapacitou přes 150 MWp a spravuje vlastní portfolio elektráren s kapacitou 123,4 MWp. V současné době má v Austrálii, Maďarsku, Polsku a Rumunsku rozpracované projekty s kapacitou více než 1,2 GWp a po celém světě zajišťuje provoz, údržbu a monitoring FVE s kapacitou více než 650 MWp. Prostřednictvím plně vlastněné dceřiné společnosti Lerta má skupina licence na obchodování s elektřinou v Polsku, České republice, na Slovensku, v Maďarsku, Rumunsku a Srbsku. Lerta je třetím největším poskytovatelem služeb DSR pro polského provozovatele přenosové soustavy s nasmlouvanou kapacitou 389 MW na rok 2024 a prostřednictvím své virtuální elektrárny (VPP) sdružuje výrobce a spotřebitele energie s celkovým výkonem téměř 300 MW. Další významnou obchodní linií společnosti je Photon Water, poskytující řešení pro čistou vodu, jako je úprava a sanace vod, služby pro studny a další vodohospodářské služby. Photon Energy N.V., holdingová společnost pro Photon Energy Group, je kótována na burzách ve Varšavě, Praze, Frankfurtu a na přední německé online obchodní platformě XETRA. Společnost má sídlo v Amsterdamu a kanceláře v Austrálii a po celé Evropě.

 

O OX2 AB

OX2 vyvíjí, staví a prodává řešení pro obnovitelné zdroje energie ve velkém měřítku. OX2 také nabízí správu větrných a solárních farem po jejich dokončení. Portfolio rozvoje projektů OX2 se skládá z interně vyvinutých i získaných projektů v oblasti větrných elektráren na pevnině i na moři, solární energie a skladování energie v různých fázích developmentu. Společnost je také aktivní ve vývoji projektů založených na dalších technologiích obnovitelných zdrojů energie, jako je vodík. OX2 působí na jedenácti trzích v Evropě: Švédsko, Finsko, Estonsko, Litva, Polsko, Rumunsko, Francie, Španělsko, Itálie, Řecko a Ålandy. Od roku 2023 působí OX2 také v Austrálii. Tržby v roce 2022 činily přibližně, tj 16,2 miliard českých korun. Společnost má přibližně 400 zaměstnanců a sídlí ve švédském Stockholmu. OX2 je kótován na burze Nasdaq Stockholm od roku 2022. 

 

Kontakt pro média

Martin Kysly
Head of Marketing and Corporate Communications
Tel. +420 774 810 670
E-mail: martin.kysly@photonenergy.com

Kontakt pro investory

Joanna Rzesiewska
Investor Relations Manager
Tel. +420 777 486 464
E-mail: joanna.rzesiewska@photonenergy.com 

Používáním těchto stránek souhlasíte s užitím souborů cookies.

Rozumím

Join our Newsletter

The copy needed. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean euismod.

Amdgkas dkagd kaghd…

This site is protected by reCAPTCHA and the Google
Privacy Policy andTerms of Service apply.