Revitalizace koryta Botiče v pražských Nuslích

Článek
21.10.2024
:
folimanka-panorama-wikimedia-s.jpg (460 KB)Park Folimanka, Nusle, Praha. Zdroj: Wikimedia

Potok Botič s délkou přes 34 kilometrů patří mezi nejdelší pražské toky. V úseku parku Folimanka bylo koryto potoka v havarijním stavu a Magistrát hlavního města Prahy se rozhodl přistoupit k jeho rekonstrukci. Ta byla podle projektu vypracovaného společností Photon Water dokončena v srpnu letošního roku.

Společnost Photon Water vypracovala projektovou dokumentaci pro úpravu koryta v říčním km 1,42 až 1,57 a tato stavba byla dokončena v srpnu letošního roku.

Rekonstrukce zahrnovala stabilizaci náspu, obnovu kamenných cest a zlepšení zadržování vody s cílem vytvořit zdravější prostředí pro volně žijící živočichy i návštěvníky.

Hlavní údaje o projektu

Investor: Hlavní město Praha
Projektant: Photon Water Technology
Zhotovitel: Lesy hlavního města Prahy
Délka opraveného úseku: 150 m

 

Stavební a revitalizační činnosti

Narušené opevnění dna bylo odstraněno a nahrazeno kamennou dlažbou nebo rovnaninou. Kameny o hmotnosti až 500 kg byly uspořádány tak, aby vytvořily soustavu hlubších tůní a mělčích brodů, čímž bylo docíleno směrového rozčlenění původně rovné kynety. Spáry mezi velkými kameny byly vyplněny menšími kamennými štěty.

Podél paty nábřežních zdí byl ve dně vybudován chodník šířky přibližně 1 m z kamenné rovnaniny, resp. dlažby do betonu, aby se zabránilo podemílání základů. Tento způsob úpravy měl za cíl zvýšit zadržování vody v korytě při běžných průtocích a vytvořit vhodné podmínky pro vodní živočichy a mokřadní vegetaci.

V úsecích pod mosty byla realizována obnova původní kamenné dlažby. Opevnění bylo v celé délce stabilizováno příčnými prahy. Nábřežní kamenné zdi byly očištěny tlakovou vodou, poškozené spáry byly opraveny. Betonová římsa na koruně zdi, byla v místech její degradace opravena dobetonováním.

Zemní svahy nad nábřežními zdmi byly urovnány a pozvolně vysvahovány od stávajícího chodníku po římsu nábřežní zdi. Svahy byly ohumusovány a osety trvalým travním semenem.

 

Plány do budoucna

Aktuálně Photon Water připravuje projekt pro opravu navazujícího úseku toku Botiče v parku Folimanka. Jedná se o úsek toku v říčním km 0,83-1,42.

Věříme, že se nám těmito projekty daří přispět k lepšímu stavu potoka Botiče v Nuslích a zároveň zajistit kvalitní a bezpečné prostředí pro návštěvníky parku Folimanka.

Používáním těchto stránek souhlasíte s užitím souborů cookies.

Rozumím

Join our Newsletter

The copy needed. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean euismod.

Amdgkas dkagd kaghd…

This site is protected by reCAPTCHA and the Google
Privacy Policy andTerms of Service apply.